jornada tècnica d’empelts i visita al celler Sicus

el dia que vam assistir a la jornada tècnica de Finca Parera ja vàrem comentar (als assistents de la mateixa) la possibilitat de realitzar una jornada tècnica d’empelts al celler Sicus de Bonastre, una proposta que va despertar molta expectació en alguns d’ells, amb qui hem mantingut el contacte.

doncs finalment, diumenge passat, vam poder gaudir d’un assolellat matí a les vinyes de l’Eduard Pié, el jove enòleg i propietari de Sicus, per descobrir aquesta tècnica no massa habitual que ell va aprendre d’un veí del poble i també d’uns professionals que s’hi dediquen a temps complert.

per una sèrie de baixes d’última l’activitat la realitzàrem en petit comité. però millor, que així ningú es perd informació i tot és molt més fluid, que a major nombre de persones més lentitud de moviments del grup. però això sí, els pocs assistents (l’omnipresent Maite Garriga, més el Quim Pellicer i l’Eduard Rodríguez del grup de tast Sant Adrià) van ser escrupulosament puntuals a la cita, no com jo i el Daniel, o com el mateix Eduard Pié i la seva formosa xicota, la Judit, que també es va apuntar a la jornada.

però bé, al voltant de les 11 del matí ja estàvem a peu de vinya. o més ben dit, inspeccionant l’espai chill-out que l’Eduard s’ha muntat sota una coberta de xapa, just a l’entrada dels seus ‘dominis’, amb uns quants palets ingeniosament tunejats a mode de bancs.

abans de res, però, rebem les quatre explicacions imprescindibles sobre el celler, així com de la situació i característiques de les seves vinyes, per a seguidament encaminar-nos a la parcel·la on farem l’activitat pròpiament dita. allí, feta una 1a demostració pràctica per part de l’Eduard, ens adonem que ningú ha pensat en agafar els sarments de xarel·lo que havíem d’utilitzar per empeltar als ceps de merlot. així doncs, la Judit s’ofereix a realitzar una petita excursió al celler per aprovisionar-se de la matèria prima que ens cal.

mentrestant, la resta aprofitem per voltar en grup per la resta de parcel·les, també fins a la més allunyada de totes, que malgrat encara no és seva, recentment ha començat a treballar gràcies a una bona entesa amb el seu propietari.

però retornem als ceps de merlot, que la Judit acaba d’arribar amb quatre vergues i un petit cubell amb un fons d’aigua que ens servirà per ‘hidratar’ els empelts, és a dir, els diferents trams de sarment amb 1 borró cadascun que l’Eduard ens prepara amb eficàcia, sempre amb una tija inferior molt més llarga que la superior, tallant-los després longitudinalment per descartar la meitat sense borró.

tot seguit, és el moment d’entrar a “rajar” la part baixa del tronc del cep per fer-li una ‘T’ on prèviament hem rascat amb la fulla de la navalla per tal de netejar l’escorça superficial. llavors, ajudant-nos amb els dits i la navalla, és el moment d’insertar l’empelt a l’interior de la ‘ferida’ del cep, procurant que ambdues superfícies ‘vives’ —del cep i l’empelt— quedin totalment en contacte. i ja està, només resta encintar la a zona amb un plàstic elàstic especial que deixi la zona ben atapeïda.

vista la demostració in-situ d’un empelt, que no resulta tan difícil com molts ens imaginàvem, de seguida ens animem a posar-ho en pràctica amb més o menys perícia i bona voluntat. ara en faltarà veure el resultat final, però molt em temo que a aquella filera on vàrem exercir d’improvistats ‘cirurgians vitícoles’ el tant per cent de fracàs serà molt superior a la mitjana…

en qualsevol cas, va resultar una molt bona experiència, recompensada a continuació amb una sessió de tast de vins a la fresca —al chill-out mencionat abans—, on hi vam poder degustar el seu fantàstic xarel·lo vermell i el xarel·lo ‘normal’, així com els peculiars rosat (Lollipop) i negre elaborats amb el merlot que precisament acabàvem d’empeltar.

a la una tocades enfilem el camí de tornada al poble, que encara ens queda la visita al celler (ubicat als baixos d’una finca que data del segle XVII), on hi descobrim les àmfores de 250 litres amb les quals l’Eduard ha començat a elaborar alguns dels seus vins, que aquest noi no té por de res. també tenim ocasió de baixar a les (antigues) tines excavades al terra, on reposen les ampolles de cava que malauradament no vàrem tastar (malgrat la insistent petició del Daniel). però sí vàrem poder degustar el seu excel·lent vi dolç, el que s’oferirà amb les postres del nostre últim sopar (d’aquesta temporada) al Cèntric gastro-bar de Vilafranca del Penedès, la vetllada ‘a ritme de JAZZ amb els millors xarel·los del Penedès’, que hem programat per al divendres 29 de juny, just una setmana abans del Caixa Penedès Vijazz 2012.

ja són a quarts de tres de la tarda quan ens acomiadem de l’Eduard i la Judit de Sicus, i també dels 3 valents que s’han apuntat a l’activitat, amb moltes ganes de tornar a coincidir amb ells ben aviat.

nota important: si vols tastar els vins de Sicus, aquest divendres de 20 a 21:30 hores en fem un tast-presentació al Taller Estruch (espai coworking) de Vilafranca del Penedès, a la ‘nostra’ oficina. només val 12 euros i s’inclou una ampolla de vi blanc de regal per cada assistent. t’ho perdràs?

Anuncis

2 pensaments sobre “jornada tècnica d’empelts i visita al celler Sicus

  1. Merci per organitzar aquesta activitat, si més no novedosa, i gràcies també a l’Eduard Pié que comença un camí de bona feina i bons vins mediterranis. No deixeu de fer rosats!!

    Grup de tast de Sant Adrià de Besòs

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s