Vijuny’12

aquest és el nom que, amb clares reminiscències (etimològicament parlant, s’entén) al —imminent— Caixa Penedès Vijazz 2012 de Vilafranca, s’ha donat a una nova fira de vins de Barcelona que es va celebrar el passat cap de setmana, concretament els dies 8, 9 i 10 de juny. ubicada al llarg de l’Avinguda Francesc Cambó, just davant del mercat de Santa Caterina (al barri del Born), pretén reivindicar l’excel·lència dels actuals vins catalans, especialment els de varietats autòctones i nostrades (algunes d’elles, gairebé oblidades). doncs benvingut el Vijuny’12!

de camí a la fira, repassant el ‘cartell’, d’aquesta edició inaugural d’entrada et sorprèn l’elevat nombre de cellers participants, així com pel bon nivell d’aquests. però un cop arribats allí, t’adones que molts d’ells comparteixen ‘garita’ i que tot plegat no fa tanta patxoca com t’havies imaginat. a més, els estands són els típics de sempre, de color blanc i sense cap mena de gràcia, i et preguntes si apostar per un format de ‘cubicle’ diferent a l’habitual hauria estat més encertat. potser sí, però falta saber si realment hi ha una alternativa o si és econòmicament viable. en qualsevol cas, s’agraeix l’esforç de promocionar i potenciar productes d’aquí.

per motius d’agenda, club tastaolletes només ens hi vàrem poder deixar caure el divendres a la tarda, a partir de quarts de sis. i home, a aquella hora l’afluència era realment minsa, però a mida que va anar avançant la tarda es va començar a animar una mica. però tampoc massa, que al tractar-se de la primera edició, sembla que molt del seu públic potencial no se n’havia assabentat. com a mostra, nosaltres mateixos, que fins una setmana abans no en sabíem pas res.

primer de tot passem a saludar el Josep Guilera del celler Coma Romà, amb qui tenim molt bona sintonia, i just al costat hi descobrim l’estand de Vintaix, que recentment a tret a la venda el Kit 2 de vi català en porcions, una mena de provetes de laboratori que contenen dosis individuals de vins seleccionats que, d’aquesta manera, hom pot tastar per una fracció del seu cost. molt interessant.

a continuació ens encaminem a l’espai que comparteixen Collbaix (Celler El Molí), el grup 10sentits (que no fa gaire van treure al mercat el vi Quin Sidral) i l’agrupació +500 (recuperadors de la varietat montonega al Pla de Manlleu), on el Kiko Figueras ens té a punt un parell de copes oficials de la fira i així ens estalviem els 10 € que costaven 10 tiquets i la copa de regal, que no és qüestió de pagar per ‘treballar’.

així doncs, copa en mà, ja estem a punt per començar a tastar vins. iniciem la ruta just allà mateix, fent un tast de tots els vins del celler d’agricultura ecològica Collbaix , que a part del seu interès organolèptic, a mi em crida particularment l’atenció pel cuidat disseny de les seves ampolles.

però seguim, ara fent parada a Castellroig, on el mateix Marcel Sabaté ens dona a tastar un nou xarel·lo que trobem apassionant, increïble. a tocar hi tenim Caves Nadal, on més tard ens atendrà la Sílvia, la guapíssima esposa del Xavi Nadal, amb qui pre-acordem una visita a les seves instal·lacions a realitzar ben aviat.

fem un parell d’aturades més per saludar amics i coneguts, però veient que ens entretenim molt a cadascuna d’elles, optem per saltar-nos les següents parades i fem via fins al final del passeig, que un ‘pardalet’ ens ha dit que hi trobarem els cellers més interessants (a part dels que ja coneixem, és clar). i efectivament, allí hi descobrim els cellers de Torroja del Priorat, on hi tastem alguns ‘caldos’ molt interessants. però abans, fem una visita de cortesia a la Roser de Mas Bertran.

llavors, inesperadament (o no tant, tractant-se d’una fira de vins catalans), ens trobem l’Eduard Rodríguez del grup de tast Sant Adrià junt amb un càmera del documental Deconstruint el vi català, en Raúl Deamo, que ens proposen de fer-nos una entrevista a tots dos per a aquest projecte, allí mateix. entusiasmats, hi accedim de seguida, com no!. llàstima que únicament disposaven d’un sol micròfon, així que només un de nosaltres podia sortir al vídeo. evidentment, fou el Daniel, que ell té més facilitat de paraula que jo.

gravada l’entrevista retornem al punt de partida per seure una estona en un banc, tot observant una sessió de tast que es duu a terme davant nostre. però un parell de copes més tard acordem que ja és hora d’anar tirant cap a casa, que tenim 1 hora llarga de tren.

a les vuit tocades abandonem la fira amb la impressió que molts dels cellers participants no han acomplert les seves expectatives, almenys durant aquesta primera jornada, que tots coincidien a valorar com massa tranquil·la. és més, tinc la sensació que molts d’ells han acudit al certamen més per la por de no estar-hi presents en cas que fos un èxit que no pas per desig o voluntat propia.

Anuncis

2 pensaments sobre “Vijuny’12

  1. Pagar per “treballar” (les cometes estan molt ben posades); juntar només per un dels tres dies; stands que han de fer patxoca (què uns interessa, el vi o que tot sigui molt bonic??); no us heu enterat amb prou temps (només una setmana); sensació de que els cellers han vingut per raons que penseu vosaltres sense contrastar resultats els dies forts de qualsevol fira (dissabte i diumenge)… Des de la organització de Vijuny, de tot això que no té cap sentit, el que ens fa més vergonya és que no hagueu demanat a premsa la copa i que li prengueu a un expositor per tal de no pagar: sou molt molt catalans, és evident.

    Vijuny no té res a veure amb Vijazz, reminiscència cap, té a veure amb Juny, perquè es farà sempre al mes de Juny. I té més ambicions que no pas vijazz, atès que vol representar ja des de la primera edició a tot el vi català, no només al cava i al penedès. Així doncs, no barrejeu els naps i les cols que no tenen res a veure.

    L’afluència durant tot el cap de setmana ha estat de 5877 tiquets venuts, és a dir 58770 consumicions. És evident que que sí que hi ha gent que ho sabia, que sí que hi ha gent que ha valorat de debó l’esforç, i que sí que hi ha gent que ha vist que en tot el cap de setmana han vingut 77 cellers (pocs??? us esperàveu més??? On els heu vist, tants junts i només catalans???), que les 12 DO han estat representades pels seus cellers (mai no havia passat abans a una fira de vi català), i que hi havia vins de taula i de la Catalunya Nord que evidentment no heu passat a tastar (Morenillo varietal, Garnatxa Blanca de 110 anys). Trobo que sempre tendiu cap a la crítica gratuita, sense fer esment que a aquesta edició de Vijuny es podia tastar montònega, parellada, xarel·lo, macabeu, trepat, xarel·lo vermell, carinyena blanca, morenillo, garnatxa blanca, garnatxa gris, garnatxa peluda, garnatxa tintorera, sumoll, garnatxa tinta, carinyena tinta, picapoll, carinyena roja. Us heu perdut tot això, i per tant no ho teniu en compte perquè no ho sebíeu, i també per aquesta obsessió malaltissa que hi ha a Catalunya per la crítica abans que qualsevol altra cosa. Diu en Joan Margarit que és el mal d’aquest pais, que no sap admirar perquè per admirar s’ha de tenir cultura. Quan dic admiració em refereixo a apreci i respecte per la feina feta no només per l’equip de Vijuny, sinó pels cellers en fer els vins i estar-se allà esperant que vingui algú com vosaltres a recollir la informació a mitges i després escriure sense tenir ni el deu per cent de coneixement del que escriuen.

    Si perquè vingueu a fer això, com l’edició passada al camp del Barça, s’us ha de regalar una copa, haureu de pidolar-la sempre a algun conegut. Al Novembre feu perquè algun celler us convidi o potser per rpimer cop, pagueu l’entrada:la organització no us espera.

    Jordi Alcover Mestres
    Guia de Vins de Catalunya
    Vijuny

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s