curset d’iniciació als caves

activitat del club tastaolletes que fa 10 i post número 50 al nostre bloc per ‘commemorar’ la 4a i última sessió del curset d’iniciació al tast de vins i caves que entre març i abril hem realitzat al reservat del fons del restaurant Sharlotte de Vilafranca del Penedès —amb posterior sopar en grup— amb força èxit. de fet, donada la bona acollida que ha tingut, n’hem programat una segona edició a realitzar durant maig, altre cop sempre en dijous.

i ben aviat, també iniciarem un curset idèntic a Sitges, al restaurant La Incidència del Factor Vi, que a principis de juny, un cop acabats ambdós cursos, tenim previst de fer un concurs de tast (a cegues) a La Moderna (sala de festes de Vilafranca) amb les 20 referències —entre caves i vins blancs, rosats i negres— que tastarem al llarg de les respectives 4 sessions d’ambdós cursets. properament en donarem més detalls…

però bé, retornem al Sharlotte, al punt de les 20:30 hores del passat dijous 26 d’abril, moment en que se suposa arranca la sessió de caves. alguns dels assistents ja fa estona que gaudeixen del tranquil pati interior del local mentre els altres s’estan al portal d’entrada esperant els 2 o 3 que encara han d’arribar, moments que nosaltres aprofitem per desmuntar la taula de la parella que a última hora s’ha desapuntat.

la veritat és que avui som pocs —probablement perquè estem a finals de mes—, tal com ens va passar a la primera sessió d’aquest curset, però cap problema, que nosaltres preferim les activitats en petit comitè a les sessions multitudinàries, com fou la del passat tast de vins negres. en qualsevol cas, entenem que la baixa assistència també es deu a la falta d’hàbit de tastar caves, que per norma senzillament ens limitem a ‘engolir’ a mode d’aperitiu o com acompanyament dels postres.

donat que ja ens coneixem tots (excepte per un parell de noves incorporacions), iniciem l’acte estalviant-nos presentacions i introduccions, anant directament al grà, és a dir, obrint el primer dels 5 caves que degustarem al llarg de la nit. es tracta del Montsant Brut Nature Artesà (macabeu, xarel·lo i parellada) de Monastell, un celler de Sant Sadurní amb gran producció d’ampolles que a part de les referències pròpies també elabora marca blanca. i és que aquesta serà la tònica de la nit, on cadascun dels caves presentats ens servirà per parlar de diferents realitats del món del cava.

seguidament tastem l’atractiu A Priori (macabeu, chardonnay, riesling, gewürztraminer, moscatell) de Colet Vins, un cava d’exquisit cupatge que en realitat hem d’anomenar vi escumós, ja que aquest petit celler de Pacs ja fa uns quants anys que va abandonar la D.O. Cava per entrar a formar part de la D.O. Penedès perquè a criteri del seu elaborador (Sergi Colet), així eviten el llast que per a un petit celler suposa l’etiqueta ‘cava’ a l’hora d’incrementar el valor i diferenciar-se de la competència, en especial al sortir a l’exterior.

a continuació és el torn d’un dels cellers habituals a les nostres activitats de maridatge, principalment present com a copa de cava de benvinguda: Pere Olivella Galimany (Guardiola de Font-rubí). en aquesta ocasió degustem el seu Brut Roser, un rosat de pinot noir provinent de vinyes pròpies però vinificat externament per falta d’espai i maquinaria, que un cop finalitzat el procés retorna al celler per envellir a la cava.

seguim amb l’excel·lent i complex Balma (macabeu, xarel·lo) de Mas Bertràn, l’exitosa gamma bàsica (però amb 24 mesos de criança) d’aquest celler de Sant Martí Sarroca que recentment ha estrenat unes noves i modernes instal·lacions a les afores del poble, on controla tot el procés d’elaboració dels seus apreciats vins i caves.

per últim, tenim un sorpresa que ben aviat desvetllem al personal. es tracta del cava Masia Jornet de Heretat Mas Jornet, petita bodega de la Ràpita que senzillament es dedica a embotellar cava a partir de vi base aliè. doncs resulta que el seu “elaborador” és el pare del Daniel, amb qui no congrega massa donat que ell (el Daniel) entén que per aconseguir un bon producte —i ‘amb consciència’— s’ha de controlar tot el procés, des del raïm fins l’etiqueta, ressaltant especialment el treball a la vinya: l’element clau.

sorprenentment, el Masia Jornet fou un dels caves més ben valorats de la vetllada, fet que al Daniel li va servir per tenir-li una mica més d’estima al mode de procedir de son pare malgrat no en comparteixi la ‘visió’.

per acabar la sessió fem un ràpid repàs als diferents caves tastats per fer-ne una valoració final i acte seguit passem al menjador, que ja hi tenim parada la gran taula on tot sopant acabem de tractar els temes que han quedat pendents durant el tast.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s