curset d’iniciació als vins negres

multitudinària i concorreguda 3a sessió del curset d’iniciació al tast de vins i caves que —sempre en dijous— realitzem al restaurant Sharlotte de Vilafranca, al seu reservat del fons, amb totes les ‘entrades’ exhaurides. i és que sembla que el boca-orella del nostre bon “quèfer” comença a fer el seu efecte.

a petició dels mateixos assistents a l’anterior sessió, retardem mitja hora l’inici del tast, fins les 20:30 hores. però en vistes a la falta de puntualitat de la majoria, en properes ocasions tornarem a convocar el respectable a les 20 hores, així calculem que cap a dos quarts podrem començar amb tothom a taula.

a primera fila hi situem els “repetidors” que no s’han perdut cap “classe”; just darrera, el nombrós grup de nouvinguts; i als laterals, les noves incorporacions junt amb les fans incondicionals (la Mònica i la Raquel) i alguns amics personals.

per imposar ordre a tan nombrós grup de tastadors, hem incorporat al nostre atrezzo un ‘ding’ típic d’hotel que almenys durant la primera hora resulta bastant efectiu…

però bé, comencem la sessió amb l’HMR Black (garnatxa de fermentació carbònica) de Heretat Mont-Rubí, el nou vi d’aquest petit celler de l’Avellà (Font-Rubí) del que ja pràcticament no en queden existències, donat que ha resultat un gran èxit. de fet, el vàrem haver d’anar a comprar a la distribuïdora, que al celler ja no en tenen.

com hem comentat anteriorment, el Black s’ha creat pensant en un públic jove que es vol iniciar al món dels vins, i per aquest motiu ens semblava tant adient encetar la sessió amb ell (i malgrat situàvem el llistó molt alt per a la resta de vins). i així també ho van considerar els “alumnes”, ja que fou dels vins més ben valorats de la nit.

ràpidament passem al Fosc Novell (ull de llebre, sumoll, syrah, lledoner negre) de Finca Parera, que en comparació a l’anterior era poc expressiu, tant en nas com en boca, però que s’ha d’entendre que és un vi novell. de totes maneres, al llarg de maig i juny organitzarem una sèrie de presentacions dels vins d’aquest petit celler —ubicat entre Martorell i Masquefa— en diferents restaurants de Vilafranca i rodalies, així que hi haurà més ocasions per fer-ne una segona valoració. ja us n’anirem informant.

a continuació servim el merlot del petit celler d’en Josep Guilera: Coma Romà, a Sant Pau d’Ordal. com el Fosc, també és un vi novell, però aquest va agradar força als assistents gràcies a la seva encertada combinació de complexitat i ‘finura’, fet que el va proclamar com un dels vins més millors vins de la nit.

enmig d’un ambient força animat, és el torn de tastar el peculiar Collita 2009 (cabernet sauvignon) de Clot de les Soleres, un celler de Piera que ens van contactar i vàrem conèixer a finals de l’any passat. la veritat és que l’etiqueta no és massa seductora, però un cop tastat el contingut de l’ampolla et canvia totalment el concepte que te n’has fet, ja que és un vi amb una certa ‘espiritualitat’ molt encisadora que personalment us recomano descobrir.

seguim amb el Capella 08 (cabernet sauvignon, ull de llebre, garnatxa tintorera) de Campde2, un petit celler del Pla del Penedès pioner en la recuperació del gairebé oblidat xarel·lo vermell. malauradament, no va sortir tan rodó ni tan interessant com esperàvem. en qualsevol cas, una petita decepció que no enterboleix la bona consideració que en tenim, d’ells.

aprofitant el bon rotllo imperant a la sala, anunciem que hi ha la possibilitat de tastar un 6è vi, referència extra no prevista que hem incorporat a última hora, i que per aclaparadora unanimitat procedim a obrir. es tracta del merlot 2009 de Sicus, a Bonastre, el celler de qui nosaltres considerem una jove promesa del ram: l’Eduard Pié. la gran sorpresa per als assistents fou que ell s’havia incorporat discretament a mitja sessió en ‘mode incògnit’ —a petició pròpia— per poder escoltar en primera persona els comentaris del seu vi, que tot s’ha de dir, no foren del tot favorables, ja que molts el trobaven massa agressiu. però en defensa seva considerem que no és un vi adequat per principiants, i que per tant, potser no el van acabar d’entendre.

l’altre gran sorpresa de la vetllada fou que entre el públic assistent hi havia els humils propietaris del celler Clot de les Soleres, els germans Carles i Rosa Mora, circumstància que vàrem descobrir a la resta d’assistents durant el resum i valoració final de la sessió. doncs a l’igual que amb l’Eduard Pié de Sicus, tothom els va aplaudir per la valentia d’haver acceptat les crítiques al seu vi amb total serenitat, especialment les referents a l’etiqueta, que molts abans havien ‘rajat’ sense compassió.

però en fi, la qüestió és que entre tots vàrem gaudir d’un parell d’hores de tastavins molt entretingudes i divertides. us esperem a la propera sessió!

Anuncis

2 pensaments sobre “curset d’iniciació als vins negres

  1. Molt xules les imatges i encertats els comentaris…
    Un altre dia ens aviseu que hi ha elaboradors camuflats entre el públic!!
    Fins demà

  2. Benvolguts Tastaolletes,
    es un honor per MontRubi el estar present als vostres tastos i cursets, especialment en el nostre HMR Black 2011, vi jove que hem elaborat amb moltíssima il.lusio per primera vegada i el passat dilluns va rebre de la Academia Tastavins de la DO Penedès la medalla d’or com millor vi de collita de enguany.
    Al nostre Twitter i Facebook trobareu la noticia, pero ampolles -com be dieu- fins el proper Novembre amb la seguent collita será una mica difícil.
    Visca la Musica!
    Visca el Vi!
    Visca Heretat MontRubí!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s