sopar Monogràfic de postres amb grans caves del Penedès

nova sessió de ELS DIMARTS PRIVÉE, una sèrie de sopars gastronòmics que fem el primer dimarts de cada mes al Cèntric gastro-bar, a Vilafranca del Penedès, però que en aquesta ocasió vam traslladar al dimecres (4 d’abril) per evitar coincidir amb el partit de Champions entre el Barça i l’AC Milan.

com el mateix títol assenyala, la temàtica de l’àpat és ben clara: maridatge de grans caves del Penedès amb una selecció de postres, tots ells artesans. cal dir que en un principi havíem previst un sopar només a base de (5) postres, però que al considerar-ho ‘massa delicte’ (com ho va definir el Daniel Cercós molt encertadament), al final es va optar per introduir-hi un parell d’entrants i un lleuger aperitiu que gairebé oblidem de servir (ja que no s’havia inclòs al ‘menú’ escrit —amb tots els detalls del sopar i les dades de restaurant i cellers participants— que sempre entreguem a tots els assistents).

i és que desprès d’esperar vint minuts llargs a que arribessin els últims comensals, vam iniciar l’acte amb la directe posada, servint la pertinent copa de cava de benvinguda que tenim per costum d’oferir. en aquesta ocasió, un sempre solvent Brut Nature de Pere Olivella Galimany.

entre els assistents hi trobem, entre d’altres, el germà del propietari d’un dels cellers de qui aquesta nit en degustarem un cava, atractives joieres, guapes directores d’entitats bancàries i un parell d’amics nostres de tota la vida. també destaquem la presència de l’enòleg d’Heretat Mont Rubí, en Josep Queralt, junt amb la seva parella, la simpàtica Pili; així com la d’en Kiko de +500 i la d’en Josep Mitjans de Loxarel, que molt amablement han acceptat la nostra invitació d’acudir a l’acte per veure’ns ‘en acció’.

simultàniament amb un deliciós aperitiu, servim el Refugi (xarel·lo, chardonnay) de Loxarel, que el mateix elaborador s’avé a explicar-nos amb tot luxe de detalls. tot seguit, repartim l’esplèndid carpaccio de bacallà amb tomàquet natural a l’oli d’oliva verge extra de les garrigues amb olivada negre, una molt encertada combinació.

a continuació és el torn d’un dels caves més ben valorats del sopar, l’Indomable de Mas Candí. elaborat amb sumoll i xarel·lo, l’han donat a conèixer a la recent edició d’Alimentaria 2012, tot just fa un parell de setmanes, així que gairebé era una primícia. per maridar-lo, una excel·lent broqueta ‘3×2’ de carns ibèriques amb fruita mediterrània que hi casava perfectament.

arribats a aquest punt de la nit, i a petició dels mateixos comensals, fem uns minuts de descans —bàsicament per sortir a fer el cigarret— abans d’entrar en matèria: els postres.

re-comencem amb el deliciós pa de pessic de taronja a la crema de xocolata (increïble!) que acompanyem amb el Brut Xarel·lo de Castellroig, l’altre gran triomfador de la nit. aquest cava té una ‘peculiaritat’ que per a alguns el fa més atractiu, probablement perquè allò ‘prohibit’ encara agrada més. per descobrir-ho, heu de mirar què s’amaga darrera la seva etiqueta…

seguim amb l’encisador ‘tocinillo de cielo’ amb gelat de maracuyà (que resulta tota una troballa) combinat amb un adient A Priori (macabeu, chardonnay, riesling, gewürztraminer, moscatell Alexandrí) de Colet Vins que n’acaba de ressaltar els gustos.

per rematar el sopar tenim el sorprenent ‘marquise’ de cacau al 75% amb pols de nous i coulis de figues, ben acompanyat d’un Blanca Cusiné (pinot noir, chardonnay) de Parés Baltà, un cava d’estructura molt complexa.

igual que en l’anterior sopar, i un cop servits tots els plats, la jove cuinera del local, la Núria, es va sortir a compartir una estona amb nosaltres, moments en que va rebre els merescuts elogis de tots els comensals per l’excel·lent menú preparat, però en especial del gestor de l’establiment, el Daniel Cercós, qui li va voler agrair públicament la seva gran tasca als fogons.

però això no fou tot, que encara restaven un parell de sorpreses per tastar. la primera d’elles, el peculiaríssim cava ‘ancestral’ (de doble fermentació, i només amb llevats autòctons) elaborat amb la montonega del grup +500, una agrupació de viticultors del pla de manlleu que s’han unit per potenciar aquesta varietat i que el nostre bon amic Kiko es va encarregar de presentar i alhora reivindicar.

finalment, i desprès d’un segon descans, fem un tast del cava MM 2000 (pinot noir, chardonnay) de Loxarel, el darrer de la nit, altre cop a càrrec d’en Josep Mitjans.

llavors és el torn de fer els cafès. i just desprès, repartim les habituals enquestes de satisfacció entre els assistents, a qui emplacem a acudir a la pròxima activitat de club tastaolletes al Cèntric gastro-bar (el dimarts 8 de maig): un sopar de tapes bio (que no necessariament vegetarianes) amb els millors vins naturals (dels que el Daniel Pascual n’és tot un especialista, sens dubte). doncs ja ho sabeu, fins la propera!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s