jornada tècnica a Finca Parera

fa un parell de setmanes ens arriba per e-mail una invitació del Rubèn Parera per assistir a una jornada tècnica de viticultura ecològica i raonada a Finca Parera al seu càrrec, amb sessió de poda en grup, passeig comentat per les vinyes i posterior dinar de germanor davant del seu celler, prèvia visita d’aquest, amb tast dels seus vins inclòs. total, un magnífica proposta per a un dissabte [24 de març].

però és clar, avui en dia el terme ‘invitació’ està —semànticament— molt corromput, ja que qualsevol et convida a la seva festa d’aniversari però desprès resulta que et toca pagar, que el cost de l’evento es reparteix a parts iguals entre tots. malgrat el dubte (que no gosem preguntar), acceptem de molt bon grat, que qualsevol activitat que organitzi el Rubèn és garantia d’èxit. això sí, anem a la cita amb la cartera plena, per si de cas…

a les 10 en punt del matí arribem a la plaça del centre de la Beguda Alta, que s’ha determinat com a meeting point, on es fa un reagrupament de tots els que hem acudit a la crida del Rubén, uns 25 ‘urbanites’, per a seguidament baixar en caravana fins les vinyes. deixem els cotxes entre oliveres i establim formació al voltant de l’organitzador de la trobada, que de forma informal ens presenta uns als altres. hi ha de tot: periodistes, enòlegs, gastrònoms, sommeliers, bloggers, propietàries de vinacoteques, petits distribuïdors, …, i tots, d’alguna manera o altre, relacionats amb el món del vi.

llavors, mentre ens comenta què farem al llarg del matí, ens dona un barret de palla a cadascú, que el dia és primaveral i el sol pica de valent. seguidament reparteix tisores de podar a tothom per tal de començar a entrar en matèria: una poda del xarel·lo en formació tradicional (vas) i moderna (emparrat), que desprès d’una demostració pràctica per part seva, ens anima a provar sense por. ben repartits per les 2 rengleres que ens ha adjudicat, comencem la —involuntària— ‘destrossa’ que tard o d’hora el seu pare —i viticultor de la finca—, el Jordi, haurà d’esmenar, que aquell matí no podia venir perquè tenia presentació de vins a Badalona (sí arribà a temps per dinar amb nosaltres, però). per suplir-ne la baixa, el Rubén s’ha fet acompanyar d’en Jordi Pascó, el seu soci a l’altre celler (i família) que gestiona, el Terrer d’en Tassis, a l’Empordà.

conscient de la seva ‘temeritat’, al cap de mitja hora llarga dona per acabada la sessió de forma unilateral, malgrat alguns encara s’hi estarien una estona més, que el camp ‘enganxa’ (“per això n’hi ha tants que el dissabte i el diumenge se’l passen treballant la terra!”, comenta el mateix Rubèn).

deixem les vinyes de xarel·lo i anem a explorar la resta de la finca, que conté gran assortit de varietals, fent tantes parades com siguin necessàries per donar les pertinents explicacions tècniques de gestió vitícola ecològica. en una d’aquestes fem avituallament del seu vi blanc novell —ben fresquet— que agraïm enormement.

acabem de fer el tomb i retornem als cotxes per encarar el camí fins al celler, que es troba a Sant Joan Samora. allí descobrim que hi han disposat unes carpes en una petita explanada de gespa a tocar d’aquest, amb tot de botes a mode de taula preparades per fer-hi el dinar que un cuiner i la mateixa mare del Rubén just estan acabant de preparar.

però abans d’agafar la forquilla i el ganivet visitarem el seu petit i perfectament aprofitat celler de garatge, ubicat en un lateral de l’històric celler cooperatiu Cal Rimundet, que data de 1520 però que des de fa uns 30 anys que està en desús. però sobretot, ens mostrarà la nineta dels seus ulls, la seva estimada premsa Vaslin d’eix inclinat, una petita joia vitícola de les que ja no se’n troben ni es fabriquen.

per dinar tenim amanida, pebrot escalivat, bolets i albergínia a la brasa, pa amb tomàquet, botifarra, cansalada i arròs amb conill en quantitat suficient per al doble de gent que som. i per acompanyar-ho, podem triar entre els 3 vins novells (el clar, el roig i el fosc) i l’esplèndid faust 0.7, un negre criança molt aconseguit. però abans, fem un tast del magnífic blanc Sassó Parera, del que ja no se’n troba gairebé enlloc (i que el Rubén va haver d’anar a comprar en una de les poques botigues de vins que en tenen).

amb els postres, músic amb l’extraordinari vi dolç del Terrer d’en Tassis —Sol i Serena—, tenim la oportunitat de tafanejar l’interior del celler cooperatiu.

altre cop a l’exterior, alguns s’animen a pujar al terrat sobre el celler on hi han les garrafes de vidre amb les que s’elabora el Sol i Serena, per fer-ne un tast directament de l’ampolla.

cap a les cinc de la tarda alguns dels assistents comencem a desfilar cap a casa, molt agraïts per la fantàstica jornada que hem pogut gaudir. però la qüestió és que en cap moment es va donar la situació de “efectiu o targeta?”. que ‘gran’ que és el Rubén!

Anuncis

2 pensaments sobre “jornada tècnica a Finca Parera

  1. Retroenllaç: jornada tècnica d’empelts i visita al celler Sicus | club tastaolletes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s