curset d’iniciació als vins blancs

els vins blancs; primera sessió d’aquest curset d’iniciació al tast de vins i caves que realitzem els dijous al restaurant Sharlotte. previ acord amb el Cisco, l’ànima del local, establim base d’operacions al gran reservat del fons del local (que disposa de sortida directa al pati interior, una dada molt interessant per als fumadors).

l’horari del curset serà de 20 a 21:30 hores, i a l’acabar-lo, farem un sopar en taula rodona amb tots aquells que s’hi vulguin sumar (per només 12 euros més). amb molta puntualitat, comencen a arribar els assistents a l’acte, que van agafant posicions a la gran taula que hem muntat. entre ells, el nostre amic Jordi Musté de la productora laplujafilms.

com és habitual, emprarem copes Riedel, amb 5 per a cada persona perquè així puguin anar comparant els cinc vins que tastarem. de fet, aquest és l’objectiu del curset: començar a identificar i valorar les diferents varietats de vins blancs, sense més pretensió que introduir-los en aquest apassionant món.

el Daniel s’ha fet portar una pissarra per donar una introducció mínimament gràfica sobre l’elaboració del vi, per tal d’establir una petita base de coneixement per entendre millor què hi ha dins d’un vi. fins que a —encertada— proposta d’un dels assistents, optem per servir el primer vi de la vesprada, una montònega de +500, que a la majoria dels ‘alumnes’ no els acaba d’agradar. però no ens preocupa, que com hem dit abans, no hem vingut a degustar vins, sinó a començar a educar el paladar per saber interpretar què ens agrada i què no.

a continuació és el torn del xarel·lo de Coma Romà per familiaritzar-nos amb aquesta varietat tant pròpia del Penedès, un vi que a mi em resultarà el més honest i equilibrat de la nit. i seguidament, anunciem el que hauria d’haver estat el millor vi de la vetllada, el sauvignon blanc 2009 de Tayaimgut, però que no va resultar tant expressiu com el Daniel i jo recordàvem haver tastat a la visita que recentment hi vàrem fer. potser era per l’anyada o potser ens va sortir un xic defectuós, amb un cert toc a col o a coliflor gairebé molest, però el cas és que va ser una gran desil·lusió.

per mirar d’arreglar-ho, optem per servir ràpidament el 4rt vi, un sempre efectiu Claudia de Vallformosa. però noi, va, i ens surt amb gust de tap. mecagunla… però ben mirat, aquesta circumstància resulta un lliçó immillorable per als assistents que no s’hi han trobat mai, ja que a partir d’ara sabran detectar aquest defecte. vist l’èxit, decidim obrim una 2ona ampolla de la mateixa referència per contrastar, i que ara sí, ens surt tal com esperàvem, amb l’encisadora i marcada presència del muscat.

per acabar la tanda, oferim a degustar un vi de baixa graduació (5,6º) amb una punteta de carbònic que un conegut celler de la nostra terra vol testar entre el públic potencial abans de llançar-lo al mercat. per aquest motiu, ha confiat en club tastaolletes per fer-ne algunes petites proves a Vilafranca. doncs el resultat fou d’allò més positiu, ja que respon perfectament a les seves premisses de creació: és un vi pensat per a un públic jove que tot just s’inicia o es vol iniciar al món dels vins, a mode de pas intermig cap a vins més consistents, i entès com a aperitiu, no per acompanyar un àpat. però potser no s’hauria de reduir només al jovent, ja que alguns dels participants, amb la majoria d’edat ‘ben consolidada’, els va encantar.

per rematar la nit, el Daniel s’anima a treure un enormement peculiar vi blanc anomenat Abeurador, d’en Laureano Serres, un dels principals elaboradors de vins naturals. certament, és un vi molt diferent, ja des del mateix moment de servir-lo, donat que presenta un aspecte tèrbol, però que a alguns els va entusiasmar. va ser el nostre experiment final, com ens agrada fer a club tastaolletes en totes les nostres activitats.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s