celler Tayaimgut

al terme municipal de Sant Joan de Mediona hi trobem aquest petit celler que s’ha fet un nom gràcies al sauvignon blanc que el seu artífex, en Jaume Bertran, ha aconseguit adaptar prou bé a aquestes terres, en part gràcies al microclima imperant a la contrada, on no s’hi passa mai calor.

amb un parell de trucades aconseguim concertar-hi visita per dissabte passat a mig matí, quedant directament a una de les 2 parcel·les de vinya de que disposen. allí ens hi espera el Jaume, podadora en mà, que ens invita a fer un passeig entre rengleres alhora que ens explica les bondats dels seus ceps de sauvignon blanc. donat l’èxit aconseguit amb el vi que n’obté, s’ha animat a plantar-ne més en un terreny adjacent, però d’un sól més pobre. per aquest motiu, i a diferència de la majoria de nous viticultors (que prefereixen conrear de forma menys agressiva), ens comenta que no té cap problema a llaurar sovint la terra per tal de millorar-ne la ‘riquesa’. a més, ens argumenta que d’aquest manera s’arranquen les arrels superficials del cep i això l’obliga a arrelar més profundament, i per tant, els fa més resistents a les inclemències del temps.

en la mateixa línia, ens comenta que no està gens d’acord amb la teoria de que al cep se l’ha de ‘putejar’ (amb perdó) per aconseguir un raïm més concentrat i de més qualitat. tot al contrari: ell afirma que se l’ha de cuidar i mimar, no pas maltractar.

també ens deixa molt clar que, tot i que tendeix a una agricultura ecològica (reduint paulatinament el nombre de substancies químiques —autoritzades— que empra), davant possibles adversitats o malalties de la vinya no dubtaria gens a l’hora d’aplicar els habituals tractaments per salvar-ne la collita, que el seu objectiu primordial és fer el millor vi possible. i de moment, se n’ha sortit prou bé, malgrat la seva inexperiència: anteriorment treballava en una empresa de llavors —i en temes de màrqueting, se li nota— i l’únic lligam que tenia amb el món de la viticultura era el vi a doll que feia el seu avi. però és clar, amb els avanços que s’han fet en la matèria, aquest històric no li serveix de res, així que —ara fa 12 anys— pràcticament va haver de començar de zero.

però lluny de considerar Tayaimgut com un èxit personal, sempre en parla en plural, com volent reconèixer el mèrit de tots els qui d’alguna manera hi participen, ja sigui col·laborant-hi activament (la seva família) o de forma puntual (experts a qui ha demanat consell o assessorament). per tant, refusa parlar dels seus vins com a ‘vins d’autor’ (“en tot cas, són de varis autors”, afirma). a més, insisteix en no sortir retratat al nostre reportatge (i això que té unes mans i un rostre que mereixen ser fotografiats).

deixem la parcel·la de sauvignon blanc i agafem el cotxe per arribar-nos fins a la de merlot, també a les afores del poble, però en sentit oposat a l’anterior. allí ens confessa que li ha costat déu i ajuda començar a dominar aquesta varietat, ja que és molt poc vigorosa i no aconseguia fer-ne madurar els raïms. però gràcies a un viatge per Bordeaux, a França, s’adona que la solució rau en el mateix problema: per pal·liar la falta de vigor del cep, cal alleugerir-lo, és a dir, tirar la meitat dels seus raïms al terra per potenciar els que hi quedin.

un cop al seu celler, tenim l’oportunitat de tastar alguns vins directament de la bota. de varies botes, de fet, que contínuament està experimentant amb diferents tipus de fusta i graus de torrat per trobar els més adients als seus vins.

com a resum de la visita, podem dir que avui hem descobert una altra realitat del món vitivinícola. i que tal com algú ens havia advertit, en Jaume Bertran és tot un personatge.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s