sopar Hivern al plat amb grans vins del Priorat

2on sopar de ELS DIMARTS PRIVÉE Cèntric gastro-bar.
en aquesta ocasió, l’àpat consisteix d’una sèrie de 5 especialitats típiques de l’època maridades amb 5 grans vins de la comarca del Priorat (que inclou tant la DO Montsant com la DOQ Priorat).

emplacem als assistents (que al final han sigut menys dels previstos, però els suficients) a acudir al Centric gastro-bar a partir de les 21:00 hores. com que es tracta d’un dimarts, molts d’ells arriben amb força puntualitat, que l’endemà tothom treballa i no és qüestió d’allargar la trobada fins massa tard. per amenitzar l’espera fins que comenci el sopar pròpiament dit, els servim una copa de cava rosat brut nature Roser, de Pere Olivella Galimany, que ens serveix per iniciar les nostres explicacions. com sempre, aquests primers 10-15 minuts són els més difícils, ja que en certa manera cal ‘escalfar’ el públic i crear un clima, però mica en mica ho aconseguim. i parlo en plural, perquè en aquesta ocasió em decideixo a ‘parlar’ bastant, tasca que fins ara sempre havia delegat gairebé en exclusiva al Daniel, que és molt més bon comunicador que jo (menys a l’hora d’escriure, això sí).

el primer vi —negre— de la nit, que maridem amb una senzilla però apropiada amanida de cabdells de Tudela amb formatge i maduixes (en substitució de la magrana inicialment prevista, que ja no se’n troba), és l’excel·lent Orto 2010, d’Orto Vins, que entusiasma a tothom per ‘lo bé que entra’ (fins i tot massa!, van precisar alguns). a continuació és el torn de l’escudella amb encenalls de pernil ibèric, autèntica “obra d’art” feta per la mare del Daniel Cercòs (el gerent del restaurant), que acompanyem, molt encertadament, amb un ‘potent’ i peculiar vi blanc del celler Capafons-Ossó, l’Auseta 2010.

el següent plat és el fantàstic magret d’ànec amb crema de castanya i xips de plàtan mascle que casem —perfectament— amb el vi del tercer celler present en aquest àpat, el Font de la Figuera 2008 de Clos Figueras, un d’aquells vins negres ideals per acompanyar-te al llarg de tota una tarda de lectura tranquil·la al sofà de casa.

tot just arribats a mitja vetllada, ens sorprèn la unanimitat del públic a l’hora de considerar que mai abans havien rebut unes explicacions tan amplies i alhora tant acurades sobre els cellers i els seus vins, i això que molts dels presents acumulen una dilatada experiència com a comensals en altres sopars de maridatge. a més, un d’ells (a qui ben aviat haurem de fer una visita), es dedica a la ‘criança’ i venda de ceps, així que coneix molt bé aquest món.

seguim, ara amb les esplèndides mandonguilles farcides de ceps amb la seva salsa, una elaboració que causa furor entre els presents. per contrastar-les, el negre Sirsell 2006 de Capafons-Ossó, un sensacional vi que et demana a crits ser maridat (i que gairebé titllaríem de no apte per a principiants).

per rematar la nit, fem els postres amb un vi del celler amb el que s’ha encetat l’àpat, el Dolç d’Orto negre d’Orto Vins, un esplèndid vi dolç —negre(!)— que té la gran virtut que no t’embafa gens. per comentar l’elaboració que l’acompanya, un llaminer cruixent de pa amb xocolata líquida, qui millor que la mateixa cuinera, la jove i guapa Núria, que s’acaba emportant un merescut aplaudiment del públic per la seva excel·lent tasca al llarg de tota la nit.

també els exclusius vins degustats es van endur els elogis de tots els presents, alguns dels quals es van animar a fer-ne una comanda —de màxim 12 ampolles— donat els competitius preus als que els venem, una possibilitat que només oferim als socis del club tastaolletes o als assistents a qualsevol de les activitats que organitzem.

en fi: una vetllada amb grans vins, bon menjar i millor companyia!

Anuncis

7 pensaments sobre “sopar Hivern al plat amb grans vins del Priorat

    • ara mateix, a la setmana del 9 al 15 d’abril no hi tenim cap activitat programada… però estem treballant per fer-ne alguna a Barcelona o Sabadell.
      ja t’informarém!

  1. Espere poder gaudir amb vosaltres d’algun sopar-maridatge abans de tornar a la terreta! Molt bona pinta tot i excel·lents comentaris sobre els vins, m’han donat ganes de tastar-los!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s