celler Orto Vins

arran del contacte i la bona sintonia que hi vàrem establir durant la presentació de la edició 2012 de Guia de Vins de Catalunya (ViCavaCat Top 2012) a la sala Roma del Camp Nou, a finals de l’any passat, aconseguim el privilegi d’accedir a visitar aquest petit celler del Priorat (sota la DO Montsant), un luxe al que molt pocs poden optar, ja que els 4 ‘ultrapagesos’ (com s’auto-anomenen ells mateixos) que formen Orto Vins centren tots els seus esforços a la vinya. com a exemple, comentar que ni tant sols tenen pàgina web.

desprès d’un parell d’intents, aconseguim quadrar agendes amb un d’ells, el Joan Asens, per al passat diumenge a mig matí. per acabar-ho d’arrodonir, convidem a aquesta trobada un matrimoni amic nostre (i la seva preciosa nena de 2 anys i mig), grans aficionats al món del vi amb qui desprès anirem a fer una calçotada al restaurant Les Figueres, a Gratallops.

establim punt de reunió a la plaça de l’Església del Masroig, i d’aquí, fem via —amb només 2 dels 3 cotxes que érem inicialment— cap a el Molar, per visitar la cooperativa on elaboren els seus vins. de fet, la seva ‘seu’ com a celler és al Masroig, però per petites desavinences amb la cooperativa local, van optar per establir la seva base d’operacions a la cooperativa del poble veí, on els permeten treballar de forma independent i autònoma. no obstant, segueixen embotellant a la cooperativa del Masroig, amb qui mantenen una molt bona relació.

a mig camí fem un parell de parades, la primera en un marge de la T-734 bàsicament per admirar i comentar les característiques del terreny i del paisatge que ens rodeja, de terres argilosos (vermells) i amb una altitud mitjana que ronda els 200 metres, i la segona en una vinya propietat del nostre interlocutor, a tocar de la carretera. lo millor és que hi baixem amb una ampolla d’Orto blanc i 5 copes de vi per fer-ne un tast entre ceps, tot seguint atentament les explicacions del Joan, de qui ben aviat arribem a la conclusió que és un autèntic crack (de la viticultura). només dir que, anteriorment, va treballar de cap d’enòlegs a Álvaro Palacios durant 18 anys (!).

en total, Orto Vins disposa d’unes 20 hectàrees de vinya que provenen de la suma dels terrenys dels seus 4 propietaris (Joan Asens, Jordi Beltran, Josep M. Beltran i Josep M. Jové), que les conreen de forma tradicional tal com feien els seus respectius pares, avis i besavis, també aplicant principis de la biodinàmica, i sempre procurant aconseguir un equilibri i una coherència en tot el que fan (que es percep al tastar els seus vins).

arribats a la cooperativa del Molar, descobrim que hi tenen un espai reservat (i aïllat tèrmicament, que els vins estan en plena malolàctica) on tenen les seves botes i també les tines d’inoxidable, algunes d’elles de reduïda capacitat (350 litres), donat que la producció d’alguns dels seus vins és realment minsa. en aquest punt, el Joan ens deixa molt clar que la seva aposta és per la qualitat del producte, i que per tant, tenen molt assumit que si cal tirar botims al terra per ‘airejar’ el cep i millorar la concentració del raïm que hi queda, doncs es fa. de fet, no acostumen a collir un cep d’una passada, sinó que normalment en realitzen un parell: els botims de la primera passada són per a la gamma ‘bàsica’ d’Orto —la que realitzen en conjunt—, i la segona passada, on obtenen aquells raïms més concentrats, són per a les 4 ‘joies’ de producció molt limitada que realitzen amb les varietats més característiques de les seves respectives vinyes (picapoll negre, ull de llebre, carinyena i garnatxa peluda).

a continuació improvisem una taula al mig del celler on tenim el plaer de tastar aquestes 4 ‘perles’, directament de la tina, a l’igual que l’Orto 2011. així mateix, també vàrem poder degustar Les Comes d’Orto i el seu vi dolç negre, del que en vàrem comprar 2 botelles, més 2 d’Orto 2010, per al sopar de maridatge “Hivern al plat amb grans vins del Priorat” que recentment hem fet al restaurant Cèntric gastro-bar, en un de ‘Els Dimarts Privée’ que hi organitzem mensualment.

de tornada al Masroig, on abans hem deixat el nostre cotxe, el Joan ens explica que de ben petit, amb només 5 anys, el seu pare li deixava fer el seu propi vi. ell, per no ser menys, ha fet el mateix amb el seu fill, a qui des de la tendre edat de 3 anys (!) li permet fer un vi a partir d’uns quants ceps de marcat gust a maduixa. ara, aquest vailet ha complert els vuit, i li exigeix que ja és hora que comenci a elaborar vins com ‘els grans’.

2 pensaments sobre “celler Orto Vins

  1. La passió per la gran qualitat del raïm, en aquests complexes terrenys i sòls del Priorat, per aconseguir uns grans vins, és una genètica arrelada en moltes persones de la comarca, que varen creure en les característiques de la regió, per fer els millors vins de Catalunya i aguantant molts anys, abans d’ésser reconeguts, entesos i admirats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s