celler Sicus

el Carles de l’Arunha ens avisa de que a Bonastre, al Baix Penedès (passat Roda de Barà però anant cap a l’interior), hi ha un petit celler —Sicus terrers mediterranis— a càrrec d’un tal Eduard Pié que hauríem de visitar, ja que respon perfectament als nostres criteris de selecció. som-hi doncs!

desprès d’una primera ‘inspecció’ en solitari del Daniel (amb resultats més que favorables), acordem una segona visita per al passat divendres, a les 10 del matí, per així fer-li el pertinent reportatge (que s’ho mereix).

a l’hora prevista deixem el cotxe a l’entrada del poble i ens arribem caminant fins a la casa pairal del segle XVIII on als baixos s’hi ubica aquest petit celler. només trepitjar el ‘hall’ ens rep l’àvia de l’Eduard, qui de seguida ens el localitza i el fa sortir. allà mateix intercanviem quatre paraules amb ell abans de sortir en direcció a les seves vinyes, situades fora del poble. però hi anirem a peu, que de fet no queden gaire lluny i així gaudirem del bon dia que fa: llueix un cel clar amb un sol realment esplèndid. és més: ben aviat, les respectives jaquetes ens fan nosa, que aquests últims dies de febrer —en hores de llum— s’han tornat primaverals.

malgrat la seva aparença de jove ‘urbanita’ que té cura de la seva imatge, l’Eduard ens confessa que res no li agrada més a que poder passar tota la jornada a la vinya (i preferiblement amb animals abans que amb persones). a més, la seva vinya transmet el tarannà detallista de l’Eduard, ja que presenta un magnífic aspecte i amb tots els marges ben repassats. a l’hora de treballar-la compta amb l’ajuda esporàdica del seu pare, pagès de tota la vida que darrerament s’ha fet un nom gràcies els excel·lents tomàquets que cultiva. així, quan l’Eduard s’ha d’absentar de la vinya per temes comercials, és son pare [foto tractor] qui se n’ocupa de cuidar-les.

sense dubte, ens agradaria quedar-nos més estona al camp, amb aquesta pau i tranquil·litat que s’hi respira, però preferim retornar al celler per fer-hi un tast ràpid, que hem quedat per anar a dinar a Vilafranca en una hora.

desfem el camí d’anada, ens plantem altre cop a la casa pairal i anem directes al soterrani. sembla un museu: excepte per les tines d’inoxidable, diria que l’estança presenta pràcticament el mateix aspecte que fa 150 anys… hosti tu! m’hi podria estar hores fent-ne fotografies de cada racó.

a pesar de tota la història que acumula el celler, Sicus és el projecte personal d’aquest jove viticultor i enòleg, qui ja de ben petit tenia la inquietud de fer vi, segurament arran d’aquesta experiència centenària en l’elaboració de vins a doll (bàsicament per a consum propi). el cas és que en els últims anys s’ha decidit a crear (i recentment, comercialitzar) vins de qualitat que reflecteixin els terrers on han nascut. i tot això, l’Eduard —que és de la nostra quinta (molt jove, vull dir) — t’ho explica amb una claredat d’idees i d’objectius que és gairebé ‘insultant’. a més, veient-lo i sentint-lo a parlar, et dona tota la sensació que l’elaboració de vins i caves no és pas gaire complicat. una sensació que, a sobre, s’amplifica al provar-los.

a la seva limitada gamma de vins hi trobem un xarel·lo vermell (cartoixà), varietat autòctona que alguns pocs cellers comencen a recuperar, així com un excel·lent vi dolç que vàrem tenir el plaer de tastar. també, i en primícia (!), el cava que d’aquí a uns mesos traurà al mercat.

en vistes al nostre entusiasme i bon criteri a l’hora de catar-los i valorar-los, l’Eduard es va animar a deixar-nos degustar el seu vi negre (primer l’anyada del 2008 i seguidament la del 2009), un vi certament molt especial que no et deixa indiferent. en definitiva: caldrà seguir-lo de ben a prop a l’Eduard de Sicus terrers mediterranis.

Anuncis

Un pensament sobre “celler Sicus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s