celler Castell d’Encus

al passat Catavins 2011 vam establir contacte amb Castell d’Encus, el celler d’en Raül Bobet, enòleg amb cert ressò mediàtic després de protagonitzar un episodi del programa en clau de vi del canal 33 i a qui teníem moltes ganes de conèixer precisament arran d’aquest capítol. desafortunadament, aquell diumenge no coincidim amb ell a la fira, però mitjançant un correu electrònic ens convida a visitar-lo al seu celler de Talarn, a tocar de Tremp. passades les festes nadalenques, acordem visita per al 28 de gener, però degut a l’inesperat casament d’uns amics just la mateixa data, ens veiem obligats a posposar-la fins al 18 de febrer.

així doncs, dissabte passat ens arribem a la finca d’aquest apassionat del vi que ha tingut la gosadia de plantar els seus ceps en uns terrenys amb una elevació de 850-1.000 metres. degut a aquesta notable alçada i a la seva inusual situació geogràfica, les condicions climàtiques resulten bastant adverses, especialment a l’abril, que presenta un elevat risc de pedregades. de fet, 2 de les últimes 4 anyades han quedat sèriament minvades per culpa d’aquest letal fenomen.

no obstant, la major particularitat d’aquest celler és que la fermentació d’una part important dels seus vins (blancs i negres) la fan en trulls picats a la pedra per monjos hospitalers que habitaven la zona al segle XII. sorprenentment, aquest ancestral mètode de fermentació que tan bons resultats els està donant, no el van experimentar fins desprès d’haver finalitzat les obres del celler, que incorpora la tecnologia enològica més avançada i la maquinaria més moderna, així com una (pionera) instal·lació geotèrmica. ironies de la vida…

vora les onze del matí fem acte de presència al hall d’entrada, on ja ens hi esperen la Mireia, l’enòloga del celler i mà dreta d’en Raül, i la Marisol Roig —la nova directora del Catavins Sabadell— juntament amb el seu marit, l’Àlvar, que també han vingut a visitar el celler. cal dir que a ella la coneixem de fa un mes, de quan ens va citar al seu despatx per parlar informalment de l’edició d’enguany (9, 10 i 11 de Novembre), ja que d’alguna manera —encara per definir— li agradaria comptar amb l’activa participació del club tastaolletes. en quant al Raül, la Mireia ens comunica que fins d’aquí a una hora no ens podrà rebre, així que farem la primera part de la visita només amb ella. cap problema.

primer de tot ens ensenya la famosa ermita on el Raül es retira a meditar, que malgrat el seu perfil eminentment científic, en Bobet té una vessant espiritual molt acusada. seguidament ens acostem a les peculiars roques que donen entitat als vins de Castell D’encus, repartides en 4 zones de complicat accés, i per tant, de difícil treballar-hi. tot conversant, també ens passegem per les ruïnes de l’antiga torre de vigia i per algunes de les presumibles edificacions dels hàbils monjos, abans d’acabar altre cop a l’ermita per tal d’enfilar el camí de retorn al celler. però just abans d’arribar-hi, ens trobem al Raül Bobet, que es suma a nosaltres.

parla amb un ritme pausat i gairebé en veu baixa, però es fa escoltar per l’extrema naturalitat amb la que t’explica els aspectes més tècnics (com si, per posar un exemple, haver realitzat un estudi en profunditat del ciment fos lo més normal del món) i sense que això t’incomodi malgrat la teva ignorància en el tema. a més, dona la sensació que està versat en totes les matèries imaginables que li puguis plantejar, a l’estil Eduard Punset (amb qui diria que comparteix la creença de ser immortal). i com ens confessa la mateixa Mireia, de tant en tant et deixa anar una pregunta de càtedra en el moment més inversemblant, símptoma innegable que la seva ment prodigiosa no para mai de barrinar. però potser la seva gran virtut és que ell és el primer a admetre que quan més coneixements adquireixes, més t’adones que no en saps prou. i a sobre, té el detall d’interessar-se pels altres i pel seu quefer. però el que realment em deixa astorat és la seva humilitat al parlar de Castell d’Encus com un projecte a 30 anys vista, ja que té perfectament assumit que almenys li caldran 30 veremes per començar a ‘dominar’ les vinyes.

vistes les instal·lacions, fem parada novament al hall d’entrada, concretament a l’espai ‘botiga’, per realitzar-hi un tast dels seus vins, començant per l’encisador riesling i acabant amb l’impecable pinot noir. ja a quarts de tres tocats, valorem les diferents opcions de on anar a jalar, fins que el Raül s’ofereix a trucar a l’Hostal Bertran de Salàs per mirar d’aconseguir-hi lloc. donat que troba taula per a tots 6, hi improvisem un dinar de germanor que ens permet gaudir una estona més de l’enorme saviesa i talent de l’incomparable Raül Bobet.

 

Anuncis

Un pensament sobre “celler Castell d’Encus

  1. Realment va ser un dia fantàstic.
    Després de passejar-te per Castell d’Encus, conèixer l’el.laboració dels seus vins, com i perquè la fermentació als cubs de pedra llegat dels monjos, que hi ha darrera un projecte personal què com bé diueu és a llarg termini, és impossible tornar a tastar-los de la mateixa manera.
    Raül Bobet, és d’ aquelles persones amb qui compartiries més temps, perquè no et deixa gens indiferent. Una personalitat excepcional, amb una forma de ser i estar franca, amable, que et fa sentir còmode.
    És el que tenen poques persones de la seva saviesa i talent.
    No m’imagino, però, un projecte personal com el seu sense la professionalitat, l’espontaneitat, la convicció amb el que fa, la passió el coneixement del territori , i la personalitat de la Mireia Taribo, l’enòloga de Castell d’Encus.
    Si no coneixeu Talarn, el celler, cal anar per entendre un concepte que s’allunya de molts convencionalismes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s