tast de vins naturals maridat amb productes naturals

dijous 10 de novembre, 18:30 hores, Cèntric gastro-bar. a punt d’iniciar el tast de vins maridat amb productes naturals com a acte previ al Most Penedès Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, estem el Daniel i jo acabant de preparar l’espai on farem la degustació. a part de les copes Riedel pròpies del local, en cada lloc també hi deixem un full en blanc per poder apreciar millor el color dels vins (donat que les taules són fosques) junt amb una fitxa on s’inclou el menú de maridatge i les dades de contacte tant del restaurant col·laborador com dels 3 cellers seleccionats per a l’esdeveniment. fa mitja hora que hem arribat i ja ho tenim tot a punt. ara només falta que comencin a arribar els comensals, alguns dels quals han fet la reserva on line, uns altres directament al mateix local i els darrers s’han reclutat per telèfon en l’últim moment per acabar d’omplir l’aforament, que aquesta hora de la tarda és prou difícil aconseguir un grup nombrós. però no ens desanimem, fa molts dies que estem preparant aquesta activitat, i per pocs que siguem la durem a terme amb tota la il·lusió.

anem posposant l’inici del tast amb l’esperança d’acabar omplint totes les cadires buides, que mica en mica es van ocupant. mentrestant, jo aprofito per fer les primeres fotografies de l’acte, que finalment arranquem al punt de les 7 de la tarda, quan ja som una dotzena d’assistents, els suficients per fer l’activitat. després d’una breu presentació de la filosofia i la raó de ser del club tastaolletes per part meva, el Daniel s’erigeix com a mestre de cerimònies i comença explicant què entenem per un vi natural i quines són les seves característiques o peculiaritats. però d’entrada els donem a provar un most negre (ull de llebre, syrah, garnatxa) de cultiu ecològic de l’empresa familiar Cal Valls —aprofitant que el festival s’anomena precisament Most­— per anar obrint boca i que alhora sigui un punt de partida del nostre discurs. seguidament ja entrem en matèria i tastem un blanc monovarietal de sumoll blanc de noirs, el Blanc de Sumoll 2010 del celler Partida Creus, maridat amb una ‘cullerada’ de tàrtar de salmó, una bona combinació que encara hauria estat més reeixida sense el toc de mostassa que duia el tàrtar i que anul·lava una mica el vi. però no va deixar indiferent a ningú, també pel fet que l’escultòric tap de l’ampolla és de vidre, és a dir, totalment hermètic per remarcar que ja està en el seu punt òptim de consum. a continuació vam obrir el primer dels vins del celler Escoda Sanahuja, el Coll del Sabater 2005 (cabernet franc, merlot), i per acompanyar-lo teníem una croqueta d’espinacs a la catalana amb formatge de cabra i una altre de foie amb ceps, un aperitiu prou ‘potent’ que casava perfectament amb el vi, que begut sol resultava una mica massa fort de gust. llavors vàrem treure un dels vins més comentats de la vetllada, La Llopatera 2006, també del celler Escolda Sanahuja. es tracta d’un magnífic pinot noir 100% —present en alguns dels millors restaurants del món— i que només a nivell olfactiu ja és tot un espectacle. algú fins i tot va arribar a dir que gairebé ni caldria tastar-lo, que simplement de gaudir-lo amb l’olfacte ja n’hi havia prou. però en boca també resulta espectacular, i millor encara, el seu llarg recorregut permet anar descobrint noves sensacions a cada glopada. t’hi podries estar una tarda sencera fent-hi amic. en contraposició, vam disposar un ‘montadito’ de botifarra d’escalivada amb ceba caramel·litzada per tal d’igualar la complexitat de gustos i assolir un bon equilibri en boca.

a aquestes alçades de la vesprada, el públic assistent —molt participatiu des del principi, tot s’ha de dir— ja estava plenament desinhibit i no dubtava alhora de fer comentaris o preguntes al Daniel, que gràcies al seu extens bagatge resolia amb gran habilitat tots els seus dubtes. de fet, al ser un tast en petit comitè, això va permetre una millor i més fluida comunicació així com un tracte més proper i directe, que a nosaltres ens va resultar molt positiu i creiem que molt satisfactori per als assistents.

per acabar, teníem reservada una última sorpresa en forma de vi blanc, però que més aviat sembla un vi dolç, d’aspecte oxidat i poc atractiu a la vista. estem parlant de l’Abeurador 2008 (macabeu) del celler Laureano Serres (Mendall), íntim amic del Joan Ramón Escoda del celler Escoda Sanahuja i un dels més reconeguts viticultors de vins naturals. abans de servir-lo, però, el Daniel en va fer una adient presentació on el comparava amb les cerveses artesanals, que no sempre estan perfectament clarificades i no per això la gent ho interpreta com un defecte, per tal que ningú el pre-jutgés negativament arran del seu aspecte apagat. tot un encert, perquè a l’igual que l’anterior, aquest també és un vi molt sorprenent i de llarguíssim recorregut, tancat al principi però que poc a poc es va obrint per oferir una complexitat de notes i sensacions certament molt difícils de descriure amb paraules. en aquesta ocasió, el maridatge constava d’uns postres de músic, molt adients per les reminiscències a fruita dolça que dona aquest vi, sense dubte, l’altre gran protagonista de la nit. i és que la nostra intenció era precisament aquesta, establir un in crescendo a cada pas per acabar la trobada amb el millor regust de boca, que en certa manera ens retornava a l’inici del tast, al sabors del most negre. un mode excel·lent de tancar el cercle i arrodonir la petita festa en que es va convertir aquest tast maridat, la primera activitat organitzada pel club tastaolletes.

com a cloenda, des d’aquí volem agrair la participació de tots els assistents a la magnífica vetllada, en especial al Daniel Cercós i al Jordi Olieveras del Cèntric gastro-bar per la seva col·laboració. i també volem comunicar el nostre agraïment a l’organització i als patrocinadors del Most, concretament al Manel Balaguer, per l’oportunitat de formar part del programa d’aquesta 1a edició del festival i que ens agradaria repetir l’any que ve.
moltes gràcies!

Anuncis

Un pensament sobre “tast de vins naturals maridat amb productes naturals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s