celler Clot de les Soleres

a resultes de la nostra imminent participació al Most Penedès Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava amb un tast de 4 vins naturals maridat amb productes naturals més un most —a realitzar al Cèntric gastro-bar—, ens contacta un petit celler de Piera que també elabora vins naturals. ens proposen, si hi hagués la possibilitat, de poder col·laborar en aquest tast, però malauradament nosaltres ja tenim els vins seleccionats per a l’activitat. de totes maneres, els comuniquem que ens agradaria molt anar-los a conèixer i poder xerrar una estona amb ells, que precisament el nostre interès rau en descobrir aquests petits cellers amb una sensibilitat especial vers la terra, i més quan ens queden tan a prop de casa. cap problema, amb un parell d’e-mails de seguida acordem dia i hora per a la nostra visita: dilluns passat a les cinc de la tarda.

amb un lleuger retard arribem a la seva finca Heretat Ferrer de la Vall de Can Claramunt, a tocar de Piera, on al final d’un camí sense asfaltar hi trobem una gran explanada que de tan amplia gairebé no saps on aparcar. a la nostra dreta queda l’antiga casa pairal familiar (en restauració), però optem per estacionar el cotxe just davant de l’edifici del fons (la nau), on 2 joves figures ens hi esperen a peu dret. són la Rosa i Carles Mora Ferrer, dos germans que amb l’ajuda de tota la família l’any 2008 es van iniciar com a celler de vins naturals. bé, de fet, el Carles ho va començar tot, donat que ells és enginyer tècnic agrícola en indústries agràries i alimentàries, i la idea de recuperar les antigues vinyes familiars en desús i l´antiga tradició d´elaborar vi a la mateix finca és seva, projecte al que posteriorment s’hi han incorporat els demés. estan a la DO Penedès i disposen de 20 hectàrees ens uns terrenys amb pendent, però no totes són productives (encara).

fetes les presentacions i superades les primeres impressions, ens ofereixen de visitar les seves instal·lacions en companyia del pare, que s’afegeix a nosaltres. al creuar el llindar de la porta d’entrada a la nau quedem gratament sorpresos per les generoses dimensions de la mateixa, així com per la magnífica i potent maquinaria que hi tenen, que malgrat sigui la justa i imprescindible, és més que suficient per elaborar un bon vi amb garanties. però com ens comenta el Carles, les màquines s´han pogut comprar amb el suport de les ajudes i subvencions rebudes de l’estat gràcies al pla de millor per a joves viticultors com ell. de totes maneres, el Carles també ens remarca que ‘dialogar’ amb l’administració és tasca ben difícil i feixuga, i que obtenir tots els permisos i acomplir amb tots els requeriments per poder iniciar l’activitat no és gens senzill. però bé, ara ja sembla que han superat la part més complicat i és poden centrar més en allò que interessa: fer vi, i que tot seguit provarem.

comencem fent un tast del primer dels tres grans dipòsits inoxidables plens de cabernet sauvignon que tenen, el corresponent al 2009, per seguir amb els dos següents, del 2010 i del 2011 respectivament. certament, la millora d’una anyada a la següent és ben evident, en especial si comparem amb la del 2009, que degut a un problema amb la tapa del dipòsit presenta una nota discordant. en qualsevol cas, l’evolució positiva que han aconseguit al llarg d’aquests 3 anys denota un clar procés de millora molt encoratjador i gens menyspreable, fins al punt que el cabernet 2011 promet moltes alegries. acte seguit ens deixen tastar el contingut d’un petit dipòsit d’inoxidable: el de vi blanc que enguany, i com a novetat, introdueixen al seu llistat de referències. és un macabeu 100%, però al Daniel li dona tota la sensació que és un parellada, i a més, li sembla que seria ideal per fer-ne un bon cava, suggeriment que no pot evitar de fer al Carles. ell accepta la proposta, però em sembla que ja ho té decidit què en farà vi, que ell té les seves pròpies idees i ben clares, que si no fos així, mai s’hauria atrevit a fer vins naturals —mitjançant agricultura ecològica i sense cap mena d’addició de sulfurós— quan tothom el titllava de boig i d’insensat al saber-ne les seves intencions. és un gran mèrit que se li ha de reconèixer, i més si tenim en compte que a l’arrencar aquest projecte no en sabia de cap altre de celler d’aquestes característiques. però amb el temps i a base d’assistir a fires i a activitats, i aquí la Rosa hi té un paper destacat, s’han anat introduint en aquest món per descobrir que, afortunadament, no són els únics que creuen en l’elaboració d’uns productes més naturals i autèntics, sempre elaborats amb una absoluta humilitat.

desprès tastem el mateix vi embotellat però de 2 botelles diferents, amb l’única diferència que al primer l’han passat per bota. i és nota, però trobem que tant un com l’altre encara s’hi haurien d’estar una mica més a la botella per acabar d’evolucionar, que els trobem tancats. llavors, a punt de finalitzar la nostra visita, ens avancen que de cara a l’any que ve volen fer most, ja que el troben un producte amb molt de potencial. de fet, aquest any n’han fet una petita prova, però per falta de planificació no ha acabat de reeixir. arribats a aquest punt, el Daniel s’ofereix a ajudar-los i a col·laborar en el proper intent, que ell també està molt interessat en elaborar most (fa temps que considera que se n’hauria de recuperar el seu consum, si cal, promocionant-lo a les escoles).

per últim, hem de confessar que sentim una sana enveja vers ells i el seu petit celler, que malgrat han hagut de superar molts entrebancs a base d’esforç i constància, gaudeixen d’una nau (ja existent, però que calia reformar) ben amplia i ben equipada on poden treballar amb unes magnífiques condicions.

actualment els seus vins a la venda és limiten a 2 anyades de cabernet sauvignon, la de 2008 (amb o sense 12 mesos de bota) i la de 2009, més la recent de macabeu, totes elles amb etiquetes dissenyades per la Rosa. a destacar també que ofereixen la possibilitat de personalitzar- les per a temes promocionals. per si us interessa, aquí us deixem les seves dades de contacte:
Clot de les Soleres
c/ Sant Bonifaci, 7, 08784 Piera
tlf. 93 778 80 21
clotdelessoleres@gmail.com
heretatferrerdelavall.es.tl

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s