celler Alemany i Corrio

desprès de coincidir amb ells en un sopar de maridatge (a Sitges) on presentaven els seus vins, quedem per visitar-los un divendres a les 9 del matí al seu petit celler. però allí ens rep només el Laurent Corrio, soci i parella de la Irene Alemany —l’altra ‘meitat’ d’aquesta societat—, que ràpidament ens organitza una visita guiada per les seves instal·lacions, certament de reduïdes dimensions. ara entenc el concepte ‘celler de garatge’ que alguns usen per a denominar petits cellers com aquest: el local és una nau industrial cantonera (amb forma de xamfrà) de 200 m2 que disposa d’un altell en L, més diverses càmeres refrigerades repartides pel local i també uns quants dipòsits d’inoxidable, a part d’una bona col·lecció de botes i algunes eines habituals, però només les més imprescindibles, que en aquest aspecte són molt artesanals. només dir que no filtren ni clarifiquen els seus vins, procurant mantenir el procés el màxim de natural possible i amb una elaboració bastant reductiva (eviten l’O2 sempre que poden). en fi, un local molt ben aprofitat i estudiat al milímetre. així doncs, de seguida el tenim vist i apamat.

només xerrar una estona amb el Laurent, un s’adona que té les coses molt clares i sap perfectament què ha de fer per aconseguir els resultats que pretén. i cosa molt important, ho sap transmetre als seus interlocutors. en aquest sentit, les converses amb ell són enormement didàctiques, i el Daniel, gràcies als seus coneixements de vitivinicultura, el sap acabar de ’exprimir’. sens dubte, és un home amb molt d’ofici, igual que la Irene, que com ell també s’ha format a Borgonya, França, on ambdós van estudiar enologia. de fet, allí es van conèixer, passant d’una relació inicial d’odi mutu a una relació d’amor incondicional (fruit de la qual, i amb el temps, en nasqueren 2 criatures). circumstàncies de la vida… al canviar la República pel Penedès van recuperar unes antigues vinyes familiars de la Irene, a Lavern (Subirats), i amb la inestimable ajuda del seu pare (de la Irene), l’any 1999 van crear el petit celler que ara gestionen.

a l’hora de parlar de xifres ens sobta la gran quantitat de quilos de raïm que hi han entrat aquesta última verema. sembla mentida tant eficàcia en un local tan petit. però segons ens comentarà més tard el mateix Laurent, tothom qui els ha visitat durant els dies de més feina queda molt sorprès de l’ambient ‘tranquil i relaxat’ que s’hi respira, sense els crits, els nervis, les presses i les corredisses habituals dels altres cellers. tot és qüestió de planificació i organització —afirma en Laurent—, un abans n’ha de visualitzar tot el procés a la seva ment per desprès anticipar-se als possibles problemes que puguin sorgir. i és clar, l’experiència acumulada també hi té un paper molt important, evidentment.

acabat el recorregut pel celler i fetes les oportunes explicacions arran de les nostres preguntes, en Laurent ens proposa de fer un petit tast dels seus vins, a peu dret. el fem de mostres sortides directament dels dipòsits o de les botes, algunes aquestes d’una mida superior a l’habitual, segons entenc, pel mateix motiu que una botella magnum és millor per conservar un vi (reserva) que una ampolla de ¾ de litre: a major volum la proporció d’oxigen és inferior i per tant al vi no li afecta tant el pas del temps (la oxidació). primer tastem el blanc Principia Mathematica en tres estats diferents del seu procés o elaboració, i per tant, prou diferents entre si. estan molt ‘tancats’ i presenten un aspecte tèrbol, però ja se n’intueix el potencial. seguidament, i en primícia, ens obsequia amb una copa del rosat que aquest any elaborarà per primer cop. de totes maneres, està per veure si el distribuirà o no, donada la poca quantitat de que en disposa. i és que de fet, ni tant sols tenien planejat fer-lo, que el Laurent no es gaire amant ni partidari dels rosats, però s’han trobat l’oportunitat gairebé de casualitat i s’han decidit a tirar endavant, encara que només sigui per experimentar. si finalment l’embotella, serà en una tirada molt curta i exclusiva. el següent tast, el sensacional negre Pas Curtei 2010, el fem acompanyats d’una ‘escupidera’ (o potser ja era amb l’anterior, ara no ho tinc clar…), que a aquestes hores del matí i sense haver esmorzat, ens pot fer més mal que bé. de totes maneres, jo em resisteixo a fer-ne massa ús d’aquest estri, que la seva utilització sempre m’ha semblat un sacrilegi. per al final deixem el Sot Lefriec (vi negre com l’anterior), la joia de la corona del celler. no m’acabo de decidir per cap dels dos, la veritat, però tant un com l’altre ja apunten molt bones maneres.

a l’acabar aquest improvisat tast em quedo amb la sensació que m’hi podría acostumar perfectament a començar tots els dies així, amb aquest bon regust de boca (que se m’allargà fins ben bé l’hora de dinar!).

mai abans, desprès de tastar uns vins, al paladar m’hi havia quedat una ‘presència’ tant persistent i alhora agradable. Increïble. potser és perquè es tracta de caldos en evolució (fins i tot diria que alguns en estat ‘salvatge’), més que de vins. en qualsevol cas, és una impressió fantàstica, de debò. del tot recomanable.

per rematar la jugada anem al bar-restaurant del davant, on li presentem el nostre projecte amb detall i amb molta il·lusió de poder comptar amb la seva participació i col·laboració, encara que només sigui en un dels sopars de maridatge que volem fer aquesta 1er any de vida del club tastaolletes. com a tothom fins ara, al Laurent també li sembla una bona idea, però evidentment ho haurà de consultar amb la Irene, que aquestes coses les decideixen entre els dos. ho seguirem parlant doncs.

Anuncis

Un pensament sobre “celler Alemany i Corrio

  1. Retroenllaç: Colet Vins | club tastaolletes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s