celler Cal Raspallet Viticultors

a escassos 10 minuts de Vilafranca del Penedès localitzem el petit celler del l’Enric Soler, responsable del taller de tasts Vinifera i professor del curs de Sommelier al CETT. ens el trobem traginant la seva llarga figura a l’interior d’una antiga masia reformada del barri Sabanell (Font-rubí), seu de Cal Raspallet Viticultors, tot atrafegat entre botes de vi. amb calma però sense parar quiet un moment, ens invita a que li comencem a explicar el nostre projecte, que ja ens escolta —diu—, alhora es lamenta que aquestes alçades de tardor —gairebé a mitjans d’octubre— encara es hi vegi obligat a utilitzar l’aire condicionat per mantenir una temperatura interior fresca. nosaltres li contestem que tranquil, que preferim esperar a que acabi allò que té entre mans, que la nostra presentació inclou un powerpoint i necessitem de tota la seva atenció per fer-la.

sobtadament, ens ofereix de provar una copa amb un blanc d’aspecte tèrbol que en boca resulta prou interessant però que al mateix temps és molt difícil d’etiquetar: en realitat no és un most ni tampoc un vi, simplement és l’evolució d’un estat a l’altre en plena ‘efervescència’, talment com si fos un ésser viu. mentre acaba de netejar (amb molta cura) els seus estris de treball, nosaltres aprofitem per observar i analitzar el seu petit però entranyable celler, que bàsicament és limita a una cuina i a un parell de sales no gaire grans amb multitud de botes, palets, caixes, cartrons i dipòsits d’inoxidable arrenglerats contra la paret i un parell de vistosos i contundents ‘ous’ de formigó (un nou tipus de receptacle per als vins amb més aspecte d’arsenal atòmic que d’element vitivinícola) al centre de l’estància principal. malgrat el cert desordre que impera al reduït espai, s’intueix que l’Enric és un paio meticulós i perfeccionista per un petit —gran— detall revelador gens baladí: la il·luminació. qualsevol altre segurament s’hauria conformat amb uns quants fluorescents entre les bigues de fusta, però l’Enric s’hi ha fet instal·lar una línia de llums de baixa tensió que dona una calidesa reconfortant a la sala i també unes penombres encisadores, que combinat amb les malmeses parets ataronjades i sense arrebossar que l’envolten, dona un contrast molt agradable al conjunt.

finalment, li expliquem el nostre projecte amb l’ajuda del mini portàtil que sempre utilitzem en aquests casos. d’entrada el troba molt interessant i ben plantejat, i li agrada, però acaba amb la següent reflexió: micro cellers com el seu, amb una producció anual de només 4.000 ampolles i únicament 2 referències al catàleg — improvisació i nun vinya dels taus—, han de valorar i estudiar molt bé en quins actes o esdeveniments cedeixen mostres dels seus apreciats vins, per tal d’assegurar mínimament que en rebran una bona contraprestació, ja sigui en forma de noves comandes, una major publicitat dels seus productes o una millor comunicació i promoció de la seva marca. una argumentació que entenem perfectament, ja que se li ha de donar el just valor al seus vins, i per tant, donar-lo a tastar només quan el públic receptor sigui l’apropiat. però alhora, nosaltres també hem de donar valor a la nostra tasca, que no es limita a la de simples comercials, sinó que va molt més enllà, fins al punt que som gairebé una extensió natural del petit celler, el seu altaveu (tal com una bona copa de cristall ho és al vi). de fet, un dels objectius del nostre projecte és ajudar a aquests micro cellers a créixer, a consolidar-se, a ser reconeguts. i aquí rau el gran valor afegit del club tastaolletes: descobrir-los a un públic potencial que en sàpiga apreciar les virtuts.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s